Sluiten

Licentie Ontwikkeling: Zo werkt het en hierom is het slim om te werken met licenties in uw bedrijf

In dit artikel leggen we uit wat licenties zijn, de voor en nadelen bij het verkopen van licemties in bedrijven en hoe wij van JAZEKER B.V. u kunnen helpen bij het maken van licenties voor uw eigen bedrijf.


Wat is licensing en hoe werkt het

Licensing is het onder licentie uitbrengen van producten van een bepaald merk door een andere fabrikant of verkooporganisatie. Licensing kan betrekking hebben op auteursrecht maar ook op het recht om een product met een bepaalde naam of een bepaald merk op de markt te mogen brengen. Wanneer supermarktketens een actie hebben, bijvoorbeeld voor het WK voetbal waarbij men voetbalplaatjes kan sparen waar de spelers van het Nederlands elftal op staan afgebeeld, De supermarktketens doen dit onder licentie van de eigenaar van de instantie die hiervoor de rechten in handen heeft. Om dit te mogen doen moeten zij een vergoeding moeten betalen aan deze eigenaar of exploitant.

Gebruikslicenties

Voor sommige producten bestaat het verdienmodel niet uit een betaling per product, maar uit een vergoeding voor het gebruik. Dit is vooral gebruikelijk voor computerprogramma's en andere informatiesystemen. De gebruiker koopt niet het product, maar moet een gebruikslicentie kopen voor één of meer gebruikers of installaties. Aan een gebruikerslicentie zijn eenmalige of terugkerende kosten verbonden, maar dit heeft vaak ook voordelen zoals ondersteuning en gratis updates. Een voorbeeld hiervan kan zijn het programma Adobe Creative Cloud waarbij de gebruiker een maandelijkse of jaarlijkse gebruikerslicentie betaald om gebruik te maken van video - en foto- bewerkingsprogramma's.


Het werken met licenties als bedrijf: De voor en nadelen

u krijgt meer verkoop, zonder zelf te verdiepen en actief te zijn in de markt van het product. Iemand anders is actief voor u in de nieuwe markt, voor eigen risico. Als eigenaar van het desbetreffende product verdient u daar ook aan. U deelt de winst zoals afgesproken in het contract. Een nadeel kan zijn dat de marges lager zijn dan als u het product zelf in de markt zet. Ook straalt het gedrag van uw partners af op uw bedrijf. Dit kan in uw voordeel werken maar het kan ook schadelijk zijn voor uw bedrijf.


Licenties ontwikkeld voor uw bedrijf

Heeft u interesse in licenties voor uw eigen bedrijf? Bij JAZEKER B.V. kunnen wij u helpen met het ontwikkelen maken voor applicaties en plug ins voor uw bedrijf waardoor u onder andere kunt zien of klanten de licentie wel of niet betalen. Om een afspraak te maken met een van onze medewerkers kan u contact met ons opnemen via onze website JAZEKER B.V.