Sluiten

Website snelheid testen

  • 16 nov. 2021 - Jorben Saaltink
  • 3 min lezen

Website snelheid is belangrijk voor verschillende redenen, maar de belangrijkste reden is: Google. Google neemt website snelheid groot mee in de beoordeling van de website. Hoe hoger Google jouw website waardeert, hoe hoger u in de Google zoekresultaten komt te staan en hoe meer klanten er bij jouw website komen.

Als u mij een aantal jaren geleden zou hebben gevraagd hoe belangrijk is de snelheid van de website, dan zou ik hebben gezegd dat het niet heel belangrijk is. Dat wij in Nederland snel genoeg internet hebben voor welke website dan ook. Nu een paar jaar later is dat antwoord 180 graden gedraaid. Google neemt website snelheid groot mee in de beoordeling en is daarom cruciaal om aandacht aan te besteden.

Google rekent zwaar op snelheid, maar ze hebben ook een website gemaakt om zelf heel eenvoudig te meten hoe snel u website is.

Website snelheid meten

Meet jouw eigen website op de website van Google. Zo krijg u inzicht in hoe snel jouw website is.

Het enige waar u op moet letten is “First ContentfullPaint” dus “Eerste beeld” en “Time to Interactive” dus “Tijd die nodig is voordat u echt iets kan doen”.

Het “First Contentfull Paint” die moet tussen de 1 en 2.5 seconden zitten. Die seconden moet u niet op letten. Google meet de website met de gemiddelde internetsnelheid in de wereld en die is veel trager dan de internetsnelheid die we in Nederland hebben.

De “Time to Interactive” die moet tussen de 1 - 9 seconden zitten.

Als één van de 2 langer duurt dan ik hierboven heb beschreven is het goed om iets aan de snelheid van de website te doen.

In de speedtest van Google staan onder de scores al verschillende punten waaraan gewerkt kan worden. Uw web ontwikkelaar kan mogelijk die lijst afwerken. De snelheidsmeting website van Google bestaat ook in een chrome extensie. Die heet lighthouse. Daar staat nog uitgebreidere lijst van verbeterpunten.

Lighthouse extensie

Heb u een Wordpress website lees hoe wordpress website sneller kan worden gemaakt.

Bij Wordpress zijn een aantal punten belangrijk: caching, afbeeldingen, plugins en hosting. Het is goed om bij elk punt stil te staan om het maximale er uit te halen.

Caching kan worden gedaan door een plugin hiervoor te gebruiken. Autopimize of de betaalde plugin WP Rocket. Binnen de plugin is het zoeken naar de optimale instellingen. Na elke verandering draai de speedtest opnieuw om te kijken of de verbeterpunten goed zijn doorgevoerd.

Afbeeldingen optimaliseren is een belangrijk aspect in een Wordpress website. Hier kan de plugin Smush en de betaalde plugin Imagify. De plugins kunnen de afbeeldingen optimaliseren, dus de afbeeldingen kleiner maken om in te laden. En ze kunnen lazy loading aanzetten. Zo wordt eerst de gehele website ingeladen en daarna pas de afbeeldingen. Hierdoor wordt de “First Contentfull Paint” lager.

Plugins zijn handig, maar te veel is absoluut niet goed. Hoe meer plugins hoe meer code de website heeft en hoe zwaarder hij wordt om te laden. De vuistregel is: niet meer dan 10 plugins. Loop alle plugins na en als een plugin niet gebruikt wordt, verwijder die dan.

Hosting is het laatste punt waar u iets aan kan doen. Google de naam van jouw webhost en typ in “[hostnaam] shared wordpress servers”. Lees artikelen hierover en mocht het zo zijn dat jouw website op een shared server zit, dus dat jij een server deelt met 100 andere websites, dan is het verstandig om te verhuizen. cloudways is een goed alternatief. Hier krijg u 1 server speciaal voor jouw website. Zo heb u nooit last van dat u jouw server deelt met anderen.

De snelheid van jouw website kan u testen op de website van Google. Hier is de “First Contentful Paint” belangrijk, die moet tussen de 1 tot 2.5 seconden zitten. En “Time to Interactive”, die moet tussen de 1 - 9 seconden zitten.

Als jouw site op 1 van de 2 hoger zit dan wat ik beschrijf, dan is het belangrijk om iets te doen aan jouw website. De website om de snelheid te meten geeft onderin een lijst van verbeterpunten. Stel u heeft een Wordpress website, dan is het belangrijk om te denken aan caching, afbeeldingen, plugins en aan de hosting. Alles staat hierboven beschreven.

Mocht u met uw eigen website bouwer er niet uit komen? Wij helpen u ook graag met het optimaliseren van de website. Neem gerust contact op.

Ik hoop dat u weer meer kennis heeft dan voordat u dit artikel las. Mocht u iemand kennen die problemen heeft met de snelheid van zijn website, vergeet dan niet dit artikel met hem te delen.